2013. november 10., vasárnap

Tehetetlenségi emelkedés - közeleg a fordulat

Nem könnyű egy trader élete, ami ezekre a napokra különösen igaz. Nehéz hinni nyugalommal továbbra is a longban, annak ellenére, hogy jól láthatóan kifogyhatatlannak tűnik a vételi oldal. Már nem számít vezető hírnek az, ha például a németek, vagy a jenkik új történelmi csúcsra mennek, ez lassan szinte mindennapos.

Amikor erről beszélgetek kereskedő barátaimmal, mindig ugyanarra jutunk, miért is kellene esnie? A bankokból továbbra is űzik ki a pénzt, mely keresi a pillanatnyilag legjobb lehetőségeket. A kötvényeket gallyra tették, a nyersanyagok komoly lejtőn vannak, Európában deflációs veszély fenyeget, az EKB kamatot vágott; márványborítású út vezet a részvényekhez. Segített az egészben a Twitter tőzsdére lépése is, az ára elszállt, ilyen eufórikus hangulatban a csordaszellem nem engedi esni az árakat. Úgy érzem, a félelmet lassan teljesen kiölik a befektetőkből, akik (lehet, nekik van igazuk), minden szinten mindent vesznek, mondván, ha beesik, az csak egy kis korrekció lehet, semmi gond, úgyis újra kimegy a csúcsra.

Az írásom első sorából, meg az utolsó két nyúlfarknyi kereskedésemből talán látszik, én már a shortokkal próbálkozom, de többnyire kiugraszt a pozíciómból a piac. Bár meggyőző érveket soroltam fel az eddigi rallyra, s a további emelkedés lehetőségére, azért két hete minden nap feltettem magamban ezt a kérdést: „Ki mer itt venni?”.

Azt sajnos tudjuk, kik vettek Daxot csütörtökön 9.100 felett, nagyon ronda shortzárások húzhatták fel egészen 9.195-ig, ilyen csúnya shortos kicsontozást ritkán látunk. Nekik kétszer fájt az egész, másodszorra akkor, amikor meglátták az index határidőt este 9.000 környékén. Aznap azt hittem, na igen, eljött a fordulat, de a heti friss tapasztalatok alapján óvatosságból minden számlán mindent zártam és vártam a pénteket. Az amerikai adatok után újra elkezdtem shortokkal próbálkozni, fél háromkor ezt üzente a piac, de az USA gyengesége mindössze másfél óráig tartott, utána fordult a kocka és feltépték új történelmi csúcsra a Dow Jones-t.

Egyelőre úgy tűnik, csak nem akar fordulatot venni a piac. Többször belegondoltam, nekünk, régi motorosoknak, akik megannyi válságot megéltek, továbbá hirtelen, derült égből bekövetkezett óriási szakadásokat is (Flash Crash, Fukushima), mekkora hátrányunk van azokkal szemben, akik történetesen idén év elején kezdtek el kereskedni. Megszokták a longot, szinte mindig vételi pozíciót nyitnak és nagyon sikeresek lehetnek.

Shortosok, nyugalom, eljön a mi időnk is, méghozzá a legváratlanabb időpontban, amikor nem is gondolnánk rá. A puskaport érdemes szárazon tartani, óvatos pozícióméretekkel egerészni, mert ha egyszer kipukkad ez a lufi, az nagyot fog szólni, abban biztos vagyok.

Kellemes hétvégét és jó szelet kívánok a placcon Mindenkinek!

3 megjegyzés:

  1. A piac túlvett állapotban volt a hét elején, ezért logikus volt az esésre számítani. Az ECB kamatdöntés azt okozta, hogy a shortosok zártak, ebben egyetértünk. Azonban ha a piac annyira bullish lett volna, nem engedték volna vissza 9000 alá. Ez számomra azt jelentette, hogy ott nincsenek komoly vevők, akik megtámasztanák az árat, azaz minden esést megvennének.
    A pénteki adatok okoztak egy kis esést, mivel a jobb adatok azt vetítik előre, hogy a tapír előbb fog eljönni, mint várták. De mivel nem indult komolyabb esés, ez azt jelentette, hogy nincsenek eladók, akik tolnák lefelé az árat. Az emelkedés inkább az eladók hiánya miatt volt, mintsem a vevők jelenléte miatt. Ezért azt mondom, hogy most van egy sáv nagyjából 9000 és 9150 között. Ez alatt és felett érdemes figyelni, hogyan viselkedik a piac.
    A DOW-t naposon nézve szintén van egy sáv, aminek éppen a tetején vagyunk. Ilyen átlapoló formáció a trend vége felé szokott kialakulni. Erre utal a megnövekedett volatilitás is. Persze kitörhet felfelé is, mert ez nem egy normális piac és itt bármi megtörténhet, de a lefelé irányt tartom valószínűbbnek. Viszont mire az egyértelmű lesz, sokaknak már túl késő lesz beszállni shortba és kiszállni longból.

    VálaszTörlés
  2. Thank you for the sharing great knowledge and experience it's very helpful and understanding.. octafx login as we are looking for this data for a long time

    VálaszTörlés
  3. This Is Great Advice! Very Reliable And Efficient. I Enjoyed This Post. Nice Post!! These Tips May Help Great Post, Jo! My Ideal Work Advice.thanks So Much For A Complete Post! It Is Very Helpful. Your Trade245 Login Post Is Helpful To Avoid The Mistakes



    VálaszTörlés