2012. január 15., vasárnap

EUR/CHF: vajon mennyire vastag az SNB 1,2-es fala?

Bármennyire érdekes, engem most ez a kérdés foglalkoztat a leginkább. Kíváncsi vagyok, merész-e annyira a CHF erősödésére játszó spekulatív tőke, hogy nekimenjen az adu ászoknak, az elvileg "végtelen" pénznek.

Nincs most könnyű helyzetben az SNB (Svájci Nemzeti Bank), az Euró gyengül, pénteken este leminősítették a fél EU-t, az EUR/CHF hétvégére 1,21 alatt maradt, s karnyújtásnyira került az 1,20000-ás küszöbhöz.

Minden bizonnyal emlékezetes nap volt az alpesi deviza erősödésére játszóknak 2011. szeptember 6. Ezen a napon, méghozzá délelőtt ugyanis az SNB bejelentette, minden eszközzel megvédi a Frankot, s nem engedi tovább erősödni az Euróval szemben 1,2-nél. Erre a szóbeli intervencióra nagyon rövid idő alatt röpke 1000 pontot (pipet) hasított az égbe az árfolyam, 1,12-ről 1,22-ig. Úgy gondolom mindenki nézett kigúvadt szemekkel, mint én és méregette az arányokat a grafikonon...

A következő héten azt várom, elég vészesen megközelíti a sokat emlegetett 1,2-es szintet az árfolyam, de nem fogja elérni, ugyanis véleményem szerint sokan beállnak e szint fölé a vételi oldalra. Indítottam tegnap egy közvéleménykutatást, mely erről a kérdésről szól, s rejtve benne van az én válaszom is, nem nehéz kitalálni :).

Úgy érzem, most még nyugodt lehet az SNB, de ha arra gondolok, hogy a BoJ (Japán Központi Bank) irdatlan mennyiségű pénzt költött az exportjukat régóta kínzó masszívan erős nemzeti valutájuk (JPY) gyengítésére ténylegesen, tehát nem szóbeli intervencióval, majd megnézzük ennek eredményét, a számokat, a grafikont, rá kell döbbennünk, szinte hasztalan, apró tüskékkel tudták csak lassítani a folyamatot, bizony a későbbiekben még komoly izgalmakat tartogathat ez a meccs.

A jövő hét emellett is rengeteg meglepetést tartogat, felgyorsulnak az események a tengerentúlon, egyre több cég teszi közzé gyorsjelentését, csak hogy néhányat említsek a nagyok közül; a Goldman Sachs, az American Express, a Bank of America, az IBM, az Intel, a Microsoft és a Google is a jövő héten jelent majd.

Kérdés, Európa hol folytatja holnap, szerintem a piac a leminősítéseket már beárazta, még azt is el tudom képzelni, a Dax hétfőn óvatosan oldalazgatva emelkedni kezd. A WTI esetében kérdés, meddig táncoltatják itt 100 Dollár körül.

Egy valami azonban biztos, holnap Martin Luther King's Birthday. Emiatt zárva lesznek az Egyesült Államokban a piacok és USA nélkül mint tudjuk, kevesebb az önálló gondolat a világban :).

Jó szelet kívánok a placcon Mindenkinek!

10 megjegyzés:

  1. kérdés, hogy ez a Hildebrand botrány miért pont most robbant ki. nem volt e valakinek célja az SNB befolyásolása. pl a szakszervezetek és az ipar nagyon ugatnak az erős frank miatt.

    VálaszTörlés
  2. Szia... szerintem teljesen felesleges az 1,2-es szint boncolgatása... ennek senki nem fog nekimenni, mert nincs értelme, korlátlan szabadsággal rendelkezik a svájci jegybank, illetve mellette áll a világ több jegybankja is, ez jelenleg atombiztos állapot. Egy oka van annak, hogy közelít az árfolyam 1,2-höz - illetve nem távolodik ettől a szinttől - mégpedig az, hogy továbbra is vonzó menedékdeviza a CHF, és nem azért, mert további erősödésre várna bárki is. Egyszerűen biztonságosabbnak tűnik még az értékállósága más valutákkal szemben ezen a szinten is, nyilván mindig lesz eladó CHF a piacon, azt pedig így szépen meg lehet venni, hol 1,209-en, hol 1,2309-on.. jelentősége nincs. Tehát az 1,2-es szint támadásán gondolkodni felesleges, ennyire nem lehet unatkozni, hogy ez téma legyen... Ha már téma, akkor inkább az a kérdés, hogy emelnek-e ezen a sávon, lesz-e 1,3 rövidesen, de ha lesz, akkor sem lesz értelme azon gondolkodni, hogy na vajon ezt hagyja-e a sok speki, át fogják-e törni, stb... mert nem fogják. Mindaddig, amíg van ilyen szint. Ha ezt persze eltörölné a svájci jegybank, akkor más lenne majd a szitu... de ennek egyenlőre semmi esélye...

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Lemmiwinks, először neked válaszolok. Őszintén szólva nehezen hihető, hogy azon okból kifolyólag, hogy Kashya ügyeskedett a devizapiacon, fél millió USD-t vett augusztus közepén (három héttel a bejelentés előtt) dollárerősödésre játszva, mellyel pár tízezer (egyes vélemények szerint 60.000, mások szerint 75.000) Frankot tett zsebre, éppen most veszik elő Philippet és lemondatják. Akkor annyira durván beerősödött a CHF, hogy joggal lehetett visszapattanásra játszani, ez nem elég ok. A tétel meg pláne.

    Mellékesen jegyzem meg, hogy szeptember hatodikán, a bejelentés napjának hajnalán (pont láttam) az EUR/CHF épp hogy 1,10 felett tartózkodott erősen shortos trendben, hangulatban, s délelőtt már 200 ponttal feljebb, 1,12 környékén várta ugrásra készen a bejelentést. A jól informáltak ezen a hajnalon, ebben a sávban tárazhattak be, itt tőkeáttétellel a bátrabbak pár óra alatt megnyolcszorozhatták a pénzüket. Ez inkább elítélendő, gondolom hasonló véleménnyel van erről Kweku Adoboli is :).

    Visszatérve Hildebrandra, csak találgatni tudok, kik és milyen érdekek állnak amögött, hogy - bár elsőre határozottan cáfolta esetleges távozását - mégis lemondott tisztségéről. Az tény, s ezt mindenki beláthatja, az SNB nem rohanhat fejjel a falnak (intervención 2009-ben és 2010-ben komoly veszteséget könyvelt már el), először a piacnak meg kell szoknia az 1,20-as küszöböt, majd idővel, továbbá ha az Euró is lábra kap, esetleg szóba jöhet az 1,25. Persze, tudom, a svájci szakszervezetek már tavaly októberben 1,40-ért kiáltottak, de szerintem ez most még túlzás lenne.

    Szugyi, sok mindent megéltem én itt már a piacon, amit "nem gondoltam volna". Te is tudod, itt mindig, minden megtörténhet, tehát nincs atombiztos állapot, 100%-os helyzet. A közvéleménykutatás első szavazóinak véleményéből, a környezetemben történt beszélhetésekből azt a véleményt szűrtem le, itt bizony néhányan nem tartják kizártnak a "lehetetlent". Hogy megnyugtassalak, jómagam a harmadik választ jelöltem meg, hogy 1,2008-on fordul, tehát én sem tartom valószínűnek az 1,2 elestét.

    Ja, hogy unatkozom? Azért ez a bejegyzés nem csak erről szólt, de az tény, ez a meccs kíváncsivá tesz.

    Üdvözlettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  4. Úgy gondolom, hogy egy daytradernek nem kellene a swissie-vel foglalkoznia, szinte alig van benne mozgás. Majdhogynem zérus kockázattal:)Az adrenalinfokozó események az indexekben zajlanak...

    VálaszTörlés
  5. Szia Laci!

    Felhívnám a figyelmedet, hogy ezt a cikket kereskedési időn kívül írtam, vasárnap, ráadásul USA szünnap előtt. Hozzászólást pedig tegnap este, amikor már gyakorlatilag állt az élet (jenki határidők 17:30-kor off, Dax utána vízszintes vonal). Na nem mintha bárkinek is beszámolási kötelességem lenne, hogy mit mikor írok ide, csak megjegyzésképpen tettem mindezt :).

    A bejegyzésben benne volt, igaz, óvatosan megfogalmazva, melyik irányba várom a Daxot, mely nem cáfolt rám, tegnap két százalékos emelkedéssel kedveskedett a reggeli beszállóknak.

    Adrenalinfokozó cselekedetem, jelentem ma már megvolt: DAX, WTI, Silver, EUR/USD long, s már le is zártam mindet. Adrenalint ugyan nem hozott, de annál több profitot :).

    Üdvözlettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  6. Aki odafigyelt nemzetközi gazdaságtan órán az tudhatta hogy frank leminősítés lesz. Nem kell itt bennfentes kereskedésre gondolni.

    VálaszTörlés
  7. Szia,

    Először is gratulálok a blogodhoz. Nagy dolog, ha valaki saját magához tud őszinte lenni. Ha pedif ezt ország világ előtt vállalja is, az még nagyobb. Ezzel saját magadat is segíted a fejlődésedben, és másokank is lerövidíted az utat.

    Én is ezzel a céllal kezdtem el tőzsdei blogot írni 2 éve, nekem segített, remélem másoknak is.

    Az EUR/CHF nekem is nagy kedvencem, 3 éve élünk együtt. A legutóbbi bejegyzésem, s egyben a véleményem a jelenlegi szituációról itt található: http://tozsde.mlsv.hu/?p=1286

    Üdv,

    További sok sikert!

    Zsolt

    VálaszTörlés
  8. Szia Zsolt!

    Köszönöm szépen a kedves szavakat, én is figyelemmel kísérlek és elismerésem, nagyon jókat írsz ;).

    Azt hiszem, abban egyetérthetünk, egy blog írásának vannak pozitív és negatív hozadékai is. Csak az idő előrehaladtával jön rá az ember, hogy bizony - ha már kiterített lapokkal játszik - minden lépését vállalnia kell. Ez augusztusban nekem nagyon nehéz volt.

    Bár a piac megtanít arra, a tévedésedet be kell ismerned, egy olvasótábor előtt vállalni azért megint más dolog. Most már másként tekintek vissza arra az időszakra is, igyekeztem tanulni abból is és a megszerzett tapasztalatokat a javamra fordítani.

    Persze ha az első nyolc hónapra gondolok, melyre mindig szívesen emlékszem, nagy töltést ad és a végtelen lehetőségek tárházát lebbenti meg a szemem előtt, ahol csak az idő a korlát.

    A harmadik mondatod nagyon tetszett; "másoknak lerövidíted az utat". Remélem ez így van, mert a legnagyobb örömmel közlök itt minden piaccal kapcsolatos aktuális gondolatot és korábban átélt velem kapcsolatos történést is.

    Még mindig nem az van a blogomon, amit elterveztem, remélem, ennek is eljön majd az ideje, ha sikerül megvalósítani az elképzeléseimet és működni is fog, azt hiszem, egyedülálló lesz kis országunkban.

    Végül az EUR/CHF-ről. Hát mit mondjak, nagyon nehezen kereskedhető instrumentum, egyre szűkebb sávban mozog, le a kalappal, ha ebből profitálni tudsz!

    Ezúton kívánok én is neked jó írogatást és kövér pluszokat a placcon.

    Tisztelettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      azt látom, hogy elég sok közös dolog van bennünk:
      - Te is nyílt, őszinte ember vagy
      - Te is vállaltad a fejlődésedet a nyilvánosság előtt a hibáiddal együtt is
      - Te is figyeled technikai jeleken kívül a fundamentális és sentiment paramétereket is
      - és ahogy figyeltem Neked is elég magas a találati arányod. Nekem is magas, de sokszor ez okozza a nagyobb veszteségeket.

      Szóval lehet, hogy érdemes lenne találkoznunk is egyszer. Nem tudom Te mere vagy, mi Kelenföld mellett vagyunk a Tradinghouse-ban minden nap 8 és 16 között. Ha esetleg erre jársz szívesen látlak, biztos tudnánk egymásnak újat mondani.

      Ilyen meghívást már küldtem Wikfx-nek is + Neveto3dik is jelezte, hogy egyszer bejönne. Akár lehetne egyszer egy blogtalálkozót is szervezni, ahol néhány hazai tőzsde blogger találkozna, és tudna eszmét cserélni. De ez egyelőre még csak egy ötlet, addig is szívesen látlak.

      Üdv,

      Zsolt

      zhosei@mlsv.hu

      Törlés
  9. Szia Zsolt!

    Igazán nagyon kedves vagy, köszönöm szépen a meghívást, valamelyik nap benézek hozzátok.

    Üdvözlettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés