2011. november 2., szerda

Görögország: a farok csóválja a kutyát

Biztos vagyok abban, Görögországban kellene élni ahhoz, hogy jobban átlássuk és megértsük, mit miért tesznek, de úgy gondolom, bármely más országból nézve meglehetősen arcpirítónak érzem ezt a viselkedést, amit megengednek maguknak. Teljesen visszaélnek a helyzetükkel, mintegy maximálisan kihasználva azt, az EU és az Euró stabilitása komoly mértékben függ tőlük. Első dominóként persze mindenkinek lehet nagy a szája... Demokrácia, művészetek, Olimpia, gorog joghurt :) és most görög tánc...

Három nap alatt gyökeresen felfordult a világ, s hogy az indexeknél és azon belül is a Daxnál maradjak, a németek két kereskedési nap alatt több, mint 10%-ot estek. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ilyenkor, ritkán látni ennyire megrángatott piacot.

Ez az eseménysor engem megint abba az irányba mozdított el, éljek a pillanatnak, az 5-10 percnek, vagy maximum egy órának, a stop kíméletlenül bent kell legyen, s ha már valamirevaló kis nyereség van, muszáj eltenni a lét.

Az előző bejegyzésemben arra utaltam, valószínűleg eldőlt az irány, szépen kitörtek az indexek, hát erre, rá két-három napra meg tulajdonképpen a sáv alján vagyunk. A befektetőket leginkább a bizonytalanság riasztja el, a görög népszavazás (melynek eredménye borítékolható), ha lesz, december előtt nem várható, így valószínűleg kisebb forgalomra és sávozásra lehet számítani az elkövetkező napokban, hetekben.

Persze lehet sokkal távolabbról is szemlélni a mozaikdarabkákat, mely összeállhat egy olyan képpé, miszerint szép lassan komoly recesszióba süllyed a világ a korábbi évek túlfogyasztása, túlköltekezése miatt és ebből egy jó darabig nem tud kikeveredni. Mindenesetre az tény, egy daytradernek a napi eseményekkel és a napi hatásokkal kell tisztában lenni és most is, mint már oly sokszor, a görögök vannak napirenden, pillanatnyilag a Görögországgal kapcsolatos hírek jelentik a legnagyobb befolyást a piacra.

Jó szelet kívánok a placcon Mindenkinek!

5 megjegyzés:

  1. Szerintem nem kell Görögországban élni. Hiszen ők csak nem-ortodox gazdaságpolitikát folytatnak, és szociális népszavazást írnak ki arról, hogy kelljen-e (további) 300Ft-ot fizetni. OK, egy német ezt nem értheti, de egy magyar a legkisebb mértékben sem csodálkozhat...

    VálaszTörlés
  2. Szia Is!

    Szerintem ez a világ nem egészen úgy működik, ahogy a görögök gondolják. Véleményem szerint meglehetősen méltányos ajánlatot kaptak, de nekik úgy látszik, semmi sem elég. A felelősséget áthárítani, a labdát ide-oda dobálgatni jóval könnyebb.

    Jöhet a "B terv", a Drachma újfent, a hiperinfláció, az államadósság megmarad Euróban, az EU szankcionál, az export-import befullad, azok a tudatos német állampolgárok (nem lesznek egyedüli nemzet), akik eddig Görögországot választották úti cél gyanánt, dacból sem mennek oda, az idegenforgalom drasztikusan visszaesik, mint a költségvetés jelentős bevételi forrása. Ezután rá fog szorulni az ország arra, hogy önfenntartó legyen. Az sem kizárt, nem csak Drachmát, hanem benzinjegyeket is nyomtatni kell majd...

    Ezzel egy nagy baj van. DOLGOZNI KELL A GÖRÖG EMBEREKNEK és sokkal, de sokkal később nyugdíjba menni. És itt a bibi...

    Azt, hogy a németek mostanában milyen véleménnyel vannak a görögökről, hát inkább nem idézném itt...

    Most pedig térjünk vissza arra, ki mit gondol, s ki mit tenne a másik helyében. Természetesen nem csodálkozom a görögök lépésein, de azért hogy én másként cselekednék, azért ezzel nem vagyok egyedül. Van a Portfólión egy jópofa kis szavazás (http://www.portfolio.hu/gazdasag/szerinted_mit_valasztanak_a_gorogok_szavazz.157750.html), miután leadtátok a voksotokat, látni fogjátok, miről is beszéltem.

    Persze lehet Happy End is a vége; 50 évig ingyen nyaral majd Európa a görög szigeteken :).

    Tisztelettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  3. Nincs ezzel gond egy szál sem.... Én a családommal már több min10 éve járok görögbe nyaralni, ez idő alatt sok mindent láttam, tapasztaltam. Egy biztos a görögök egy nagyon laza nép, nem idegeskednek, én ezt irigyeltem a legjobban tőlük. Azonban lehet hogy most ez kicsit változni fog, csak az a baj most még nem tudják felfogni milyen lesz az amikor nyáron ott fog állni a sok apartman üresen, és 3 hónap alatt nem keresik meg azt a pénzt amiből utána a következő nyárig vígan elvannak. És ez tény, sok tulajjal beszéltem ez ügyben, úgy gondolják a tenger és a napsütés ajándék és csak építeni kell kiadható szállást és európa hozza majd nyáron a pénzt. Sőt a gyerekek is ebben a hitben vannak nevelve, nem mennek azok dolgozni, kávézgatás sziesztázás egész nap, a szülők az első apartmanházon keresett pénzből már a második gyereknek is felépítettek egy apartman-hotelt, a bevétel már a gyereké, alkalmazottak általában lengyelek, szerbek vagy éppen magyarok :)
    De azért sajnálni fogom őket, mikor jövő szeptemberben még a villanyszámlát sem tudják majd kifizetni, mert ha elfogadják a mentőcsomagot olyan drága lesz minden hogy azért nem megy majd senki oda...ha nem fogadják el akkor meg olyan szegénység lesz, hogy azért....tehát mindenképp szívás.
    De sajnos ilyen a világ, egyszer mindenért fizetni kell....és most a görögökön a sor. A szomorú mindebben hogy hamarosan Magyarország is sorra kerülhet, remélem nálunk nem kell majd népszavazást tartani......

    VálaszTörlés
  4. Bocs, kimaradt egy :) az én hozzászólásomból (is).

    VálaszTörlés
  5. Én úgy gondolom, hogy a görögök kihullását az EU-ból már kész tényként fogadja el a piac, a következményekkel - leírt banki veszteségek - számolva inkább folytatódhat az eddig megkezdett északi menetelés.
    Egy ilyen ballaszttól megszabadulva fellélegezhet a piac, tökmindegy, hogy népszavaznak-e vagy sem. A kimenetele sem fontos. Persze, ha mégis bennmaradnának az több fejtörést okozna, de szerintem több kárt már úgysem okozhatnának mint eddig.
    Végre fókuszálhatunk arra, ami egyedül számít és meghatározza a piac irányát. Az USA-ra.

    VálaszTörlés