2011. október 28., péntek

Zöldre váltott a lámpa

A világ tőzsdéin tegnap végbement emelkedés kitűnően érzékelteti, mennyire várta már a piac az EU megnyugtató, konkrét híreit. A Daxot egyszerűen széttépték, s hogy mennyire nincs ilyenkor emelkedésben sem határ, azt mi sem mutatja jobban, míg szerda délután a megöntést követően még 5.950 környékén is járt a német index, bő egy napra rá pedig már 6.430 felett is láthattuk, ez  8 (!) %-os pluszt jelent körülbelül 28 óra alatt.

A legutóbbi írásomban nem tértem ki a 12.000-es Dow-ra, ezt már múlt hétvégén ténynek vettem, mitöbb az index tegnap a nagyon szigorú 12.250-300-as szint közelébe is felmerészkedett. Aki folyamatosan kereskedik, nem szükséges elmondanom, mennyire erős támasz volt ez korábban, most magától értetődően felfelé jelenti ugyanezt, annak rendje és módja szerint le is pattant róla első nekifutásra. Itt meg kell jegyeznem, a Dax esetében pedig a 6.330-6.400 környékén lehet pihenőre számítani, egy kicsit túlhúzták tegnap. Azt is szinte biztosra vettem, áthámozza magát az Euró a Dollárral szemben az 1,4-es figurán, de hogy 1,4240 fölé menjen tegnap, erre meggyőződésem, kevesen számítottak.

Véleményem szerint tegnap "kissé" megcsappant a shortállomány, s a korábbi tapasztalatokból mondom, valószínűleg nem  pár százalékokért öntöttek ennyi pénzt vissza a placcra. A Dax esetében legalább 10-15%-kal számolnék, ez ugye minimum 6.600-6.900-as értéket jelenthetne, de - bár most meglehetősen távolinak tűnik - elképzelhető, idén még láthatjuk, mennyi eladó van 7.000-en. Az irány mostantól nagy valószínűséggel észak, ennélfogva long beszállókat kellene keresgélni a lebökéseknél, leöntéseknél.

Felhívnám még a figyelmet a Dax szép teraszos építkezésére Fukusima után (idén március közepe), erről anno még Igazságos Tőzsde is szép grafikont helyezett el a blogján április másodikán, nem kizárt, a történelem ismétli önmagát, tehát egy-két nap oldalazás, minimális korrekciókkal és ismételten felfelé vehetik az irányt az indexek. Van gyenge pont is, ami ismét elgondolkoztat, az olajnak jobban kellett volna mennie, a CHF megint izmozik, ezek nem annyira illenek a képbe, az arany, ezüst rendben van, utóbbi szépen kitört a hosszan tartó oldalazásából az elmúlt napokban.

Ha valaki múlt hét óta longban ül, vagy most beszállt, szerintem ne kapkodja el az eladást.

Jó hétvégét kívánok Mindenkinek!

5 megjegyzés:

  1. Abban azért volt vélhető spekulatív vételi erő, hogy nem hagyják európát ebek harmincadjára veszni és az optimizmus tolta indexekkel jó sok medvebőrt lehetett szárítgatni az őszi napon.A 12000 is szépen bejött - jó volt az elgondolás - , de most mi a fenét kezdjünk az immár (szigorúan TA alapon) vett támasszal?:)
    Tényleg venni kell?
    Mi más lehetne a kérdés?
    Egy hétvége alatt azért összegyűlik egy s más...
    A daytradenek nem ezt a fajta impulzivitást kellene követnie, vagy nem?
    Mert péntekről hétfőre elég markánsan változott a kép. Most aztán huhoghatnak a világvégevárók:)

    VálaszTörlés
  2. Csak óvatosan longolgattam én is...minél hamarabb pozitívba húzva a stopokat. Ma meg már ülök itt a jó kis shortokban ha ez vissza tesz akkor igen durvák, én nem annak tartom, de kiváncsi vagyok a véleményedre. De aki beszállt óvatosan a shortba azok már dörzsölik a tenyerüket mint én:)

    VálaszTörlés
  3. Most hogy csinálják a görögtüzet, nem szerencsés bármit is csinálni szerintem. Vagyis pont ez az. Kizárólag a szerencse játszik szerepet, akár érmét is lehetne dobálni ezzel az erővel. A daytrade nem attól daytrade, hogy minden nap kényszeresen kereskedjen az ember, hanem napon belül igyekszik haszonra szert tenni. Lehet pl.úgy is sikeres az ember, ha nem csinál semmit.
    Ráadásul itt a G20 találkozó is - gőzöm sincs mit hozhatnak ki belőle, de láthatóan megint feje tetejére állt a világ.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    A görögök megbabrálták a lámpát...

    Viccet félretéve maximálisan egyetértek veletek, borult itt minden az előző két napban.

    Bármit csinál az ember, longol, vagy shortol, mindig hisz a meglátásában. Most egyszerűen nem tudom, miben higgyek. Elég mélyen vagyuk, hogy beszálljon az ember longba, vagy még mindig van lejjebb és további shortbeszállókat kell keresni?

    Hangulat, adatok, befektetési alapok reakciói, jegybanki beavatkozások, trendek, szintek olyan színes kavalkádjában ülünk, biztos vagyok abban, egy külső szemlélő, aki nyitott a piaci folyamatokra és érdeklődik a világ tőzsdéi iránt, ilyen jól ritkán szórakozott, mint az elmúlt hónapokban.

    A műsor folytatódik és sohasem tudhatod, mikor leszel néző helyett statiszta, azt pedig már végképp nem, hogy a jó, vagy a rossz oldalon állsz-e majd...

    Inkább mozizom a napokban én is, az a biztos :)

    Üdvözlettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  5. Csak helyeselni tudom a hozzáállást.Elég sokaktól olvasom - bár már egyre kevésbé érdekel - hogy kialakított magának egy képet, elgondolást arról milyen véleménye van a piacokról. A piacok éppen a "choppy trading" állapotában pont ugyanezt teszik. Ultragyors megoldásokkal valóban lehet akasztani, de bukni is.
    Azt hiszem, most megint olyan időszakban vagyunk, ahol vajmi keveset ér az akadémiai tudás, a jól bebiflázott TA. A kifinomult érzékek, villanásnyi benyomások döntenek. Most, ha valaki daytradel úgy érezheti magát mint hal a vízben. Szerencsejáték.

    VálaszTörlés