2012. október 22., hétfő

A történelem szele


Megérintette a befektetőket pénteken a Wall Streeten. Ilyenkor a média még rátesz egy lapáttal, a hét második felében már igyekeztek a 25 évvel ezelőtti eseményeket a figyelem középpontjába állítani. Természetesen a pénteki kiadós esésnek nem ez volt az igazi alapja, hanem több, a várakozásokat rendre alulmúló vállalati gyorsjelentés. A Dow Jones a hét utolsó kereskedési napján tulajdonképpen az egész heti emelkedést ledobta magáról és gyakorlatilag annak minimumán zárt.

Ilyenkor rögtön jönnek a huhogók, a vészmadarak, az összeomlást jóslók, de amikor felkészül a piac egy ilyen eseményre, nos, akkor nagy valószínűséggel nem fog megtörténni. Durva, napi 10% feletti zuhanás ritkán következik be, de ha igen, valószínűleg azért, mert a befektetőket ért hírek olyan pánikhatást eredményeznek mai rendkívül felgyorsult világunkban, ami a józan ítélőképességet teljesen háttérbe szorítja. A reakciókényszer felülbírál mindent.

Szerintem a jenkik ezt a péneki napot túllihegték, ezért este úgy döntöttem, beszállok Dax, Dow és WTI longba. A Dax megint nem akart esni, s német zárásra - amikor már javában püfölték a tengerentúli indexeket, s lehelletnyi erő sem volt bennük – szépen felhúzták. Bár nagyon ronda chartot hagyott maga után USA, mégis nyugodt voltam hétvégén.

Tegnap este már látszott, nincs jelentősebb elmozdulás a devizáknál, tehát valószínűleg a elmarad a hétfői folytatás, s kis kitérő (újabb mélypontok) után ma délelőtt az indexek már jóval barátságosabb képet mutatnak a longosoknak. Figyelemreméltó a Nikkei, ma a pénteki mélyponthoz képest a futures közel 2%-os pluszba ment, s pluszban is sikerült ma reggel zárniuk. Most nézem, bruál a JP225, 9.000 felett ragadt, a mai futures pedig rég nem látott napon belüli emelkedést mutat, ebben a pillanatban +2,37%! Ez náluk elég ritka, szerintem nem véletlenül tépik ennyire.

Természetesen a meccs még nem dőlt el, USA nyitás előtt még jelent a Caterpillar (szerintem jó lesz), itt lehetnek már mozgások, majd kíváncsi vagyok, hogy folytatják fél négy után. Számomra izgalmas nap lesz, az biztos.

S végül jöjjön a szokásos heti szubjektív prognózis :)

DAX: nagyon erős, nemhogy esni nem akar, benne van a kitörés lehetősége is felfelé. Azért biztos ami biztos, ha ma jó árat ér el (7.420), nem fogok habozni, kiszállok. A hét további része attól függ, képesek-e a jenkik ismét a sáv tetejére kúszni.

DOW JONES: rendkívül bizonytalan, ha makacs módon tovább szeretne esni (mondjuk a Távol-Kelet és Európa délutánra olyan magasságokba húzza, amely nyitáskor profitrealizálási kényszert indít el), akkor könnyen pofára eshetünk már ma, s ez nem jelent túl fényes előjelet a heti folytatásra. Ettől függetlenül szerintem lassú, araszolós long, itt is ki fogok szállni ma vagy holnap 13.426-on, ha elmegy addig.

EUR/USD: akárhogy is nézzük, egyre feljebb merészkedik az Euró. Ha nem sikerül áthámoznia magát az 1,3170-en, az egy időre véget vethet a menetelésének.

WTI: szép emelkedős oldalazás után ahogy a sáv tetejére ért pénteken, máris nagy erővel ütötték le majdnem 90 Dollárig. Ezt az értéket ma hajnalban sikerült lefelé átlépnie, de itt már úja erőre kapott s elpattant 91 USD-ig. Az olajban a limit eladásom 91,88-on van, remélhetőleg 92 környékére ellátogat.

GOLD, SILVER: bár a hét elején úgy nézett ki, elindulnak felfelé, de ez a trend hét közepén megfordult és ezt megfejelve pénteken komoly gyomrost kaptak és mínusszal zárták az öt napot. A chartra ha ránézünk, szép short, további esés is elképzelhető, de hogy meddig és mikor lehet a fordulat, nem lehet megmondani.

Kellemes hosszú hétvégét és jó szelet kívánok a placcon Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése