2011. február 3., csütörtök

Egyirányú utca

Tegnap este hazaérkeztem. Természetesen az első teendőim között volt tájékozódni alaposabban a történésekről. Mindent visszatettek a tetejére, úgy látszik, nem ingatta meg a piacot különösebben az egyiptomi sztori. Ez a két nap arról szól nálam, hogy ismét felvegyem a ritmust és belerázódjak a napi trade-be. Az egy hét pihi megvolt, amit minden hónapban illik beiktatni. Megvallom őszintén, jól is jött ki nekem ez a egész, ezzel az úttal az elmúlt havi kereskedést tulajdonképpen ki is pihentem :). Egy gondolat erejéig az utazásról. Nyugat-Európában jártunk és természetesen mint mindig, most is érdekelt az emberek véleménye a helyzetükről, a gazdaságról, a kilátásaikról. Kijelenthetem, a fejekben már vége a válságnak és ezt a megannyi tapasztalatom is alátámasztja. Igyekeztem ezalatt a pár nap alatt annyi információt magamba szívni, amennyit csak lehet. Igaz, ott sem fürdenek tejben-vajban az emberek, de az ottani vásárlóerőt és a magyart nem is lehet egy lapon emlegetni. Ahogy ezt én már korábban említettem, szép lassan áll vissza az élet a rendes kerékvágásba és megy minden tovább a maga útján. Tegnap az utazás utolsó szakaszában ezen tapasztalatok birtokában az jutott eszembe, akármilyen magasan is van a piac, miért is kellene esnie? Tudom, korábban leírtam, már félek a longtól, inkább a shortot favorizálom, de lássuk be, állandóan visszateszik az indexeket a tetejükre. Nagyon nehéz ebben a fent oldalazós, naponta keveset mozgós piacon profitot realizálni, de mint eddig is, megteszem a tőlem telhetőt. Hamarosan jön a múlt havi statisztika és az olvasói kérdésekre is válaszolok.

8 megjegyzés:

  1. Helló Chart Knight!

    Egy ideje én is követem bejegyzéseidet és az elért eredményeidet, melyhez gratulálok. Sok sikert és szerencsét a célod eléréséhez, mert egy jó adag szerencse is szükségeltetik a tudáson és elemzéseken kívül.
    Meglátásod nagyon jó, hogy állandóan a tetejükre teszik az indexeket és ott oldalaznak. Sok esetben teljesen irreálisan mozognak és ellentétesen reagálnak egy azon hírre. Pl. S&P esik 1304-ről 1294-re 15 perc alatt, míg DAX 7194-ről 7158-ra esik csak vissza. DAX jelenleg is ott tartózkodik ( 7190 ), ahol előtte az S&P 1388,88 csúcs tartózkodása idején volt. Ma a CAC-40 -1,2-n, amerikaiak -0,5-0,6 között voltak, míg a németek nem bírtak esni csak -0,1-re. Sajnos shortban vagyok így kifejezetten dühít. Bejegyzésed elgondolkodtat az egyirányú utcáról, de ha csak egy irányba megyünk hogyan is érhetünk haza? Ha egy hegyre felmászunk, arról le kell ereszkednünk, hogy haza érjünk. Nincs igazam?

    Tisztelettel DAXOS

    VálaszTörlés
  2. Javítanám, hogy az S&P 1308,88 csúcs tartózkodása idején. Tévesen írtam, de idén nagy valószínűséggel az 1388,88 értéket is elérheti.

    VálaszTörlés
  3. Szia Csaba!

    Köszöntelek Téged is a rendszeres olvasóim között. Köszönöm jókívánságaidat is :).

    Először a szerencséről. Természetesen az is kell, nem tagadom, volt szerencsém, több alkalommal is. De nézzünk a szerencse mögé. Először is, úgy gondolom, megdolgoztam azért, hogy fortuna néha a kegyeibe fogadjon. Másrészt mikor bizonyos helyzetekben, nevezzük ezeket nyugodtan kritikusoknak, nem remeg meg a kezem, talán ez a jutalom. Amikor érzed, sejted, hogy valami itt nem kerek, valami itt bűzlik, akkor ne hagyd átverni magadat. Sokszor, nagyon sokszor a kitartás hozza meg a gyümölcsét. Ehhez természetesen megfelelő, nem kifeszített pozícióméretekre van szükség.

    A hegyről. Erre lehetne egy mondatban is válaszolni. Dehát kérem, 2008-ban egy hegyről jöttünk le, nemde? Most csak visszamászunk oda :). Nézegetve a piacokat ma azt szűrtem le, egyszerűen nincs olyan esemény (még) ami kibillentené a long ritmusát. Persze, én sem merek longolni innen. Nem szeretem kitaposni az utat. Csak akkor merek venni, ha már visszaeresztettek kicsit az indexek, de akkor meg attól félhetek, jaj, lehet, hogy most indult meg a korrekció? Nehéz szakma ez :). Mindenesetre a mai nap is jó példa arra, a piac MÉG MINDIG megy és egyelőre menni is akar, bár egy-két helyen már behúzták a kéziféket...

    Igazad van-e vagy sem, ezt nyilvánvalóan senki sem tudja megmondani most, de előbb vagy utóbb választ kapsz rá, amit a PIAC fog a tudomásodra hozni, de bizonyára ezzel tökéletesen tisztában vagy.

    Tisztelettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  4. Halihó!

    Csatlakozom, én is rendszeresen olvasom a blogodat, sok szerencsét a küldetés teljesítéséhez:)
    Bár én a gazdaság más területén tevékenykedem, szeretnék a daytrade rejtelmeibe is beletanulni majd idővel. Tudsz esetleg valamilyen forrást javasolni, amiből érdemes ötleteket meríteni?

    VálaszTörlés
  5. Szia Chart Knight!

    Köszönöm a válaszod. Abban teljesen egyet értünk, hogy ez egy nehéz szakma. Igaz aki nem próbálja ki annak könnyűnek tűnik.
    Most valóban valami nem kerek a piacon. A long még mindig kitart, a jó makrogazdasági adatok, a vegyes gyorsjelentések fűtik, hajtják előre. A Tunéziai, most Egyiptomi és Jemeni, Jordániai forrongások nem indították be az esést. Ha 7100-on nem ragadt volna be a shortom, akkor most már 7205-nél magabiztosabban short pozíciót vehetnék. A pozíció méretemet nem kívánom túlfeszíteni.
    Péntek van hétvégére ritkán húzzák fel, mert egy kis pénzt realizálni kell. A hétfő pedig általában eséssel, lecsorgással kezdődik az esetek több mint 50%-ban megfigyelésem szerint.

    Tisztelettel Csaba

    VálaszTörlés
  6. Helló!

    Mai cikk a Napi Gazdaságban. Az egy irányba haladás ezek alapján elképzelhető.
    "Előre megmondták, hogy a délutáni foglalkoztatottsági adatokat hogyan kell értelmezni: ha jó lesz az adat, akkor emelkedés, ha várnál rosszabb lesz az adat, az a nagy hó miatt van, vagyis nem kell komolyan venni, tehát emelkedni kell.
    Esés esetén pedig a Fed úgyis segít."
    Jó kereskedést.:):(

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Először Gigajimmynek köszönöm meg a jókívánságait és igyekszem mindig olvasható írásokat közzétenni itt a blogon :). Már sokszor elmondtam, a saját tapasztalatban hiszek, javaslom, nyiss egy demószámlát és próbáld ki magadat, fedezd fel lépésről lépésre ezt a világot. Ebbe nem lehet csak bele-belekapogatni, ezt teljes mellbedobással lehet csak csinálni. Ha nagyon öszpontosítok, akkor számomra teljesen ki van zárva a külvilág. Olvasgass híreket, látogass fórumokra, de pénzt ne adj ki drága előadásokra, teljesen felesleges, szépen meg lehet azt tanulni ingyen is :). Mindenkinek rá kell jönnie arra, vagy érzi a pályát, vagy nem. Ha jönnek a sikerek, az csak az első lépés, még megannyi tanulnivaló vár rád. A piacot nem lehet félvállról venni, általában odapirít, ha így teszel. Sok sikert az ismerkedéshez!

    Szevasz Csaba :)

    Az első gondolatod első felével egyetértek. A második részével kapcsolatosan elmondanám az én eddigi meglátásaimat. Ha most vezetnénk egy statisztikát, akkor bizosan a csütörtök vinné el a prímet a short tekintetében. A pénteki nap már konszolidáltabb szokott lenni, hétvégére általában nem szokták beütni az indexeket (kivétel a múlt hét), hétfőn pedig inkább optimistán, oldalazással indulnak a piacok, mely kedden folytatódhat. Ez az eddigi megfigyelés a nagy átlag. De amit az utóbbi időben a piac csinál, hát nehéz követni, mindig meg kell újulni vele együtt. Ezt mi inkább most "alattomos" longnak hívjuk, mindig csak egy kicsit, mindig csak egy picit tovább felfele... Nehéz ilyenkor a shortból kiszállni, ezt megértem.

    Az a durva, nézem a pályát és nem merem megshortolni, tulajdonképpen semmit nem merek csinálni. Devizákban gondolkoztam tegnap is, ma is, talán bennük (EUR/USD, GBP/USD) több fantázia van.

    Ugye mondanom sem kell, s ezzel a második megjegyzésedre válaszolok, a bikapiac egyik fő ismérve, hogy a rossz adatokra adott első negatív piaci reakció csak jó longbeszállót jelent...

    Jó szelet kívánok Neked is, Tisztelettel:

    Chart Knight

    VálaszTörlés
  8. Talán nem túl tisztességes egy ilyen bikában arra figyelmeztetni a kollegát utólag, hogy bizony a napi ritmusból való kiesés nem használ egy ízig vérig - a megátalkodott kifejezés is jó lenne ide:) - daytradernek. Ez a tempóvesztés fájdalmasnak tűnik, főleg annak fényében, hogy a piac irányát tökéletesen belőtte, látja. Ellenben ez a daytrade hatalmas előnye másfajta kereskedési attitűddel szemben.Sosem késő beszállni. Akár napi korrekcióra is játszva. Persze benne illik lenni a mókuskerékben, átlényegülni a piac dinamizmusával...

    VálaszTörlés