2011. március 24., csütörtök

GFT DealBook 360 II. rész

Először a kedves érdeklődő nagy valószínűséggel egy demo számla keretében ismerkedik a programmal. Letöltés és belépés után egy olyan alapbeállítás várja a tradert, amit szerintem jobb elfelejteni, ugyanis mindenki kényére-kedvére építheti fel a kereskedési felületét. Nekem felül, a menüsor alatt vannak a munkalapjaim, itt lépegetek a különböző oldalak között, melyek mindegyike mondhatni specializálódott valamilyen területre. Fontos még, a legalsó sorban az elérhető tőke mellett mindenképp látni kell a margin követelést, annak százalékos alakulását, a lebegő tőkét (a pillanatnyi nyereséget, illetve veszteséget mutatja), s a legfontosabb természetesen az összes tőke, amit mi már egyszerűen csak "jobb alsó sarok"-nak hívunk. Semmi, de semmi nem érdekes, mit, hogyan csinálsz, csak nőjjön a jobb alsó sarokban lévő szám. Az az igazi mérce.

Ez a GFT DealBook 360 bemutatásának második része, ha valaki nem olvasta volna az elsőt, most bepótolhatja: GFT DealBook 360 I. rész.

Korábbi ígértemhez hűen most a grafikon beállítási lehetőségeiről írnék, illetve ahogy én beállítom, melyeket elég egyszer precízen belőni, mert ez a sablon elmenthető, s bármikor később ha nyitsz egy újat, csak be kell tölteni a mentést. Ha egy új csártot szeretnék megnyitni, a Nézet/Chart-on belül ki kell választani a szimbólumot. Először javasolt beállítani, hány perces, vagy órás legyen a csárt, én 5 perceset használok (néha rámegyek 1 percesre is, órásat, 4 órásat is sűrűn nézek, illetve tájékozódásképpen naposat, de az alap 5 perces). Gyertyákat használok, szerintem a többségnek ez szimpatikus is. Ezek után a chart beállításainál a tulajdonságokat változtathatjuk meg. Pozíciók fülnél a zöld színt érdemes sötétebbre cserélni, mert a benne lévő számokat fehérrel jeleníti meg alapon a progi (de betűszint és méretet is választhatsz magától értetődően). A megbízások fülnél beállíthatod, ha a pillanatnyi ár felett viszel be megbízást, milyen színnel tegye ki, vagy ha alatta teszed meg, akkor milyen legyen (nekem világos- illetve sötétszürke fekete számmal). Most már látsz a pályán. Ezen fül alatt még egy fontos teendő van, beállítani az időzónát. Ez a teljesen alap grafikon és itt lehet még millió dolgot csinálni, csak néhányat említek: pivot szinteket beállítani, vizsgálatokat hozzáadni, stb. Nekem minden grafikon tiszta, csak a gyertyák (a zöld és piros téglácskák) vannak rajta. Nem érdekelnek a vizsgálatok, összefüggéseiben szeretem látni a piacot, nem egy instrumentum különböző szintjeire érésekor hozok csak ez alapján önmagában döntést. Persze ez szubjektív. A grafikonban be lehet állítani riasztásokat, ha valamilyen szintre elérkezik egy árfolyam, akkor e-mailben, illetve sms-ben értesít a program. Hogy hova küldje e rendkívül fontos üzenetet, ha nem vagy netközelben, a Fájl/Beállítás/Paraméterek/Felhasználói részletek-nél teheted meg. A telefonszámnál csak számok szerepeljenek országkóddal (nem kell + az országkód előtt). E-mail címet is itt adhatsz meg és itt változtathatod meg a belépési jelszavadat is.

A főoldalon nekem van még árfolyamtáblám, itt sem érdemes túlbonyolítani a helyzetet, nálam csak a szimbólumhoz tartozó eladási, vételi ár, az FPL és az átlagár található meg. A nyitott pozícióknál a szimbólum, művelet, méret, megkötve, P/L (nagyon fontos) és a margin, a függő megbízásoknál a szimbólum, művelet, méret, ár szerepel. Vannak gyorskötés jegyeim is, nagy felbontásban minden csárthoz tartozik egy, ebben beállíthatod az egykattintásos megbízást is, mely csak a kattintásig érvényes, utána visszaáll a rákérdezéses üzemmódra. Egyelőre ennyi, a megbízástípusokat majd legközelebb részletezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése